Bekende Voetbal Liedjes

Voetbal is vaak een inspiratie voor het maken van een lied. Naast clubliederen zijn er nogal wat supporters van bekende voetbalclubs die een lied hebben gekozen dat zij zien al het lied dat bij hun club past. We-gaan-naar-Londen-220Daarnaast zijn er nogal wat zangeressen, zangers en groepen die naar aanleiding van een goed resultaat van een voetbalclub of nationaal elftal een liedje op de markt brengen. Soms uit clubliefde. Maar vaak om er leuk aan te verdienen. Over de kwaliteit van het gemiddelde voetballiedje kun je vraagtekens zetten. Zeker als het nummer wordt uitgevoerd door voetballers of trainers.

Overzicht van Bekende Nederlandse Voetbal Liedjes:

Ajax is dood –
Gerard Cox
Ajax is niet dood!
Tante Leen en Johnny Jordaan
1969 en 1970 | De Rotterdammer Gerard Cox bracht het winnen van de Wereldbeker in 1969 door Feyenoord single uit met als titel “Ajax is dood!” Het seizoen erop werd Feyenoord al vroeg uitgeschakeld in het Europacup I toernooi. Drie weken hierna brachten tante Leen en Johnny Jordaan “Ajax is niet dood” als antwoord op het plaatje van Gerard Cox. Ajax dat zich ook hiervoor geplaatst had won de Europa Cup I uiteindelijk. Gerard Cox heeft later toegegeven spijt te hebben gehad van het uitbrengen van het anti-Ajax lied!

Ajax, Olé Olé Olé
– Willie Alberti
1969 | Willie Alberti was zijn levenlang Ajax-supporter en dit was een van de liedjes die hij voor zijn club maakte.

J.O.S. Days – Nits
1988 | J.O.S. Days is een autobiografisch liedje van zanger Henk Hofstede die hierin zijn mislukte voetbalcarrière bij de Amsterdamse voetbalclub J.O.S. bezingt…lees verder >

We gaan naar Londen
– Willie Alberti
1971 | Uitgebracht ter er gelegenheid van de Europacupfinale van Ajax in 1971 die gewonnen werd van Panathinaikos uit Griekenland.

Hazes-OranjeWe houden van OranjeAndré Hazes & Nederlands Elftal
1988 | Na het winnen van de Europese titel neemt André Hazes samen met spelers van het Nederlands Elftal de single “Wij houden van Oranje” op. Het muziek van het refrein is gebaseerd op het 17e eeuwse Schotse Auld Lang Syne. Het voetballied wordt een hitje en bereikt uiteindelijk 2e plaat van de Top 40.

We houden van Oranje – Ali B, featuring André Hazes
2006 | In de aanloop richting het WK voetbal in Duitsland wordt er een nieuwe versie gemaakt van Wij Houden van Oranje. Alain Clark schrijft een nieuwe versie. In deze versie worden raps van Ali B verwerkt in combinatie met stukken uit de oorspronkelijke versie gezongen door de dan al overleden André Hazes. Het nummer wordt een hit. Echter als het Nederlands Elftal al in de 8e finale door Portugal wordt uitgeschakeld, stort de verkoop in. De opbrengst gaat trouwens naar de Johan Cruijff Foundation.

Bloed, Zweet en TranenAndré Hazes
2002 | Niet geschreven als voetballied maar geadopteerd door de supporters van het Nederlands Elftal in 2010. Het wordt ook gezongen door Ajax supporters.

Cruyff-OeiOei Oei Oei (Dat Was Me Weer Een Loei)Johan Cruyff
1969 | Ja zelfs de beste Nederlandse voetballer ooit, Johan Cruijff, heeft zich in een onbewaakt moment later verleiden tot het opnemen van een liedje …lees verder >

We gaan naar RomeSimon Tahamata
1979 | In de verwachting dat het Nederlands Elftal succesvol zou worden tijdens het EK van 1980 in Italië zong Ajax-voetballer en Nederlands Elftalspeler Simon Tahamata dit liedje. Echter Oranje werd al in de voorronde van het EK uitgeschakeld en succesvol werd het liedje niet.


Het Verhaal Achter de Muziek