Geluidsapparatuur Soorten Informatie

Geluidsapparatuur Soorten Informatie Geschiedenis

Geluidsapparatuur Soorten Informatie Geschiedenis Audio-Apparatuur. Welke soorten geluidsapparatuur zijn er in de loop van de tijd geweest? Wie is de uitvinder van de audio-apparatuur? Wanneer kwam het audio-apparaat voor het eerst in de winkel? En wat waren de bekende merken die de audio-apparatuur maakten? 

Met het begrip geluidsapparatuur, ook wel aangeduid met audio-apparatuur, worden apparaten bedoeld waarmee je geluid, vaak muziek, maar ook wel gesproken woord, kunt afspelen en/of opnemen.

Geluidsapparatuur Soorten Informatie Geschiedenis Audio-Apparatuur

In de loop van de geschiedenis is er heel wat geluidsapparatuur soorten uitgevonden, verkocht en na verloop van tijd weer verdwenen, om soms plotseling toch weer opnieuw op te komen, al dan niet in een nieuw jasje.

Geluidsapparatuur Geschiedenis

De geschiedenis van de eerste apparaten om geluid mee op te nemen en weer te geven voert al terug tot de tweede helft van de 19e eeuw en natuurlijk wordt geluidsapparatuur tot op de dag van vandaag door ontwikkeld en worden er nieuwe technieken uitgevonden om geluid en muziek weer te geven, zowel voor privé-gebruik als professionele toepassing.

Overzicht Geluidsapparatuur Soorten

Hieronder is het alfabetisch overzicht van geluidsapparatuur soorten te vinden dat alfabetisch is ingedeeld op naam. Links verwijzen naar uitgebreide informatie over het betreffende apparaat of onderwerp.

Bandrecoder

De bandrecorder, ook wel magnetofoon, spoelenrecorder of taperecorder genoemd, is een apparaat op geluid en muziek mee op te nemen en weer te geven. Door middel van magnetisme kan geluid worden opgenomen op de spoelen met speciaal tape. Alhoewel het principe van het kunnen opnemen op een magnetische band al in 1898 werd ontdekt, werd de eerste goed functionerende bandrecorder die werkte met acetaatband pas in 1935 door het Duitse bedrijf AEG. Daarna werd de bandrecorder verder ontwikkeld om voor bij professionele muziekopnames en thuisgebruik te kunnen worden toegepast. De bandrecorder moest trouwens in de meeste gevallen gekoppeld worden aan een versterker om te kunnen afspelen. In huis werd de bandrecorder grotendeels verdrongen met de komst van de cassetterecorder.

Basversterker

Met de basversterker wordt het geluid van basgitaar of een contrabas elektrisch versterkt. Het apparaat wordt gebruikt tijdens live-concerten en muziekopnames. Omdat de bas in bijzondere mate lage tonen uit het geluidsspectrum moet verspreiden zijn hiervoor speciale versterkers ontwikkeld. Vaak is de basversterker gekoppeld aan speciale basluidsprekers.

Casettedeck

Het cassettedeck is een geluidsapparaat dat onderdeel uitmaakt van een zogenaamde stereotoren waarmee cassettebandjes kunnen worden afgespeeld. Daarnaast kan via het cassettedeck ook muziek of geluid worden opgenomen via andere apparaten die gekoppeld zijn in de stereotoren zoals de platenspeler of cd-speler. Het cassettedeck moet aangesloten zijn op de versterker om muziek en geluid te kunnen weergeven.

Cassette Recorder GPO Flatbed W0162BCassetterecorder

De cassetterecorder is ontwikkeld als de kleinere en compacte uitvoering van de grotere bandrecorder. Met een cassetterecorder kan zowel muziek en geluid opgenomen en afgespeeld worden omdat het apparaat ook een versterker en kleine luidspreker bevat. De geluidsdrager voor de cassetterecorder is de zogenaamde compact cassette (ook wel muziekcassette genoemd)…casetterecorder geschiedenis uitvinder en informatie >

Cd-speler

Met de Cd-speler kunnen zogenaamde Compact Discs (CD’s) worden afgespeeld. Alhoewel Philips de uitvinder was van de CD werden de eerste Cd-spelers in 1982 door Sony op de markt gebracht. In het begin was de Cd-speler onderdeel van een stereotoren of muzieksysteem. Maar in 1984 kwam al de eerste draagbare Cd-speler in de winkel, de Sony D-50, ook wel Discman genoemd. Bij de discman kan de CD alleen beluisterd worden via een oortelefoontje. Ook werd de Cd-speler onderdeel van de muziekapparatuur in de auto. Later werd de mogelijkheid om CD’s te kunnen afspelen geïntegreerd in de DVD-speler.

Discman

De Discman is de draagbare versie van de Cd-speler. In 1984 kwam al de eerste draagbare Cd-speler in de winkel, de Sony D-50, ook wel Discman genoemd. Bij de discman kan de CD alleen beluisterd worden via een oortelefoontje. In 2000 veranderde Sony de naam van de Discman in CD walkman. De Discman is inmiddels grotendeels verdrongen door MP3-speler en Smartphone.

Fonograaf (Phonograph)

De fonograaf (phonograph), werd uitgevonden door Thomas Alva Edison, hij kreeg hiervoor het patent op 19 februari 1878. Het is de voorloper van de platenspeler. Edison ontwikkelde de fonograaf omdat hij geluid wilde kunnen vastleggen. Via een membraan en een stalen naald worden de geluidstrillingen vastgelegd doordat een scherpe naald groeven van verschillende diepte trekt in een metaallaag op een ronddraaiende cilinder. Na de opname kan de naald in de groef van de draaiende cilinder worden geplaatst en wordt het opgenomen geluid via een hoorn die op de fonograaf is geplaatst weergegeven.

Gettoblaster

De gettoblaster is een grote, draagbare radio en cassettespeler met twee luidsprekers die door hun vermogen een behoorlijk hard volume kan produceren. In de jaren 70 is de gettoblaster ontstaan en werd vooral populair bij jongeren die liefhebbers waren van disco, dance en vroege hip hop. De naam gettoblaster verwijst naar de Amerikaanse getto’s waar deze muziek de oorsprong heeft en jongeren buitenshuis naar muziek via de gettoblaster luisterden, Gettoblasters werden voor door Japanse fabrikanten verkocht waarbij JVC een tijdland de hoogste status had. Midden jaren 80 werd de gettoblaster voor een groot deel verdrongen door de Walkman.

Gitaarversterker

Met de gitaarversterker wordt het geluid van de elektrische gitaar versterkt (goed hoorbaar gemaakt). Zou je een elektrische gitaar niet op een versterker aansluiten dan hoor je nauwelijks iets van de muziek, omdat deze meestal geen klankkast heeft. De gitaarversterker wordt weer aangesloten op luidsprekers om het geluid goed weer te kunnen geven. Er zijn verschillende soorten gitaarversterkers die elk hun eigen techniek en klankkleur hebben.

Koptelefoon

De koptelefoon maakt het mogelijk om naar jouw eigen muziek, podcasts en de radio te luisteren zonder dat jouw omgeving er al te veel last van heeft, tenzij het geluid kneiterhard staat. Ook de koptelefoon maakt een technologische ontwikkeling door die zijn weerga niet kent waarbij vooral draadloze apparatuur tegenwoordig gevraagd is. Een andere ontwikkeling is de zogenaamde noise cancelling koptelefoon. Hiermee luister je ongestoord naar muziek.

MP3-speler

De MP3-speler is een klein en compact apparaatje om digitale muziekbestanden te afspelen en beluisteren via een oortelefoontje. In eerste instantie waren de apparaatjes alleen geschikt voor de zogenaamde MP3 formaat bestanden. Maar later konden er ook ander formaten worden afgespeeld. De naam MP3-speler was wel zo ingeburgerd geraakt dat deze bleef. Sinds 2008 werden er steeds minder MP3-spelers verkocht omdat het steeds gemakkelijker werd om muziek via de mobiele telefoon af te spelen. Omdat MP3-spelers op een volume van  wel 100 dB(A) kunnen afspelen wat gehoorschade veroorzaakt werden er volumedempers op aangebracht. Desondanks veroorzaakte de MP3-speler heel wat blijvende gehoorschade, vooral bij jongeren.

Platenspeler Crosley CruiserPlatenspeler (Draaitafel, Grammofoon)

De platenspeler is een apparaat om grammofoonplaten af te spelen. Door een naald in de groeven van de draaiende grammofoon plaat te plaatsen, worden geluidstrillingen opgevangen die daarna via een versterker en luidspreker(s) kunnen worden weergegeven. De uitvinding van de eerste grammofoonplaat werd gedaan door de Duits-Amerikaanse uitvinder Emile Berliner. Hij kreeg er het patent op in 1887.  De voorloper hiervan, de fonograaf (phonograph), werd uitgevonden door Thomas Alva Edison, hij kreeg hiervoor het patent op 19 februari 1878…platenspeler >

Radiogrammofoon

De radiogrammofoon is een apparaat waarbij een radio, platenspeler, versterker en luidspreker werd gecombineerd in één apparaat. De hoogtijdagen van de radiogrammofoon liggen in de jaren 60 van de vorige eeuw.

Stereotoren

De stereotoren is een gestapelde hi-fi muziekinstallatie. Het kan bestaan uit verschillende onderdelen. In ieder geval bevat de stereotoren een versterker waaraan de luidsprekers gekoppeld zijn. Daarnaast kunnen een tuner (gecombineerde radio en versterker), plantenspeler, cassettedeck, cd-speler, radio en een bandrecorder deel uitmaken van een stereotoren. De stereotoren deed zijn intrede in de huiskamer aan het begin van de jaren zeventig en had zijn hoogtijdagen in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw. Het mini-systeem is de kleine en compact uitvoering van de stereotoren. Met de toegenomen digitalisering wordt de stereotoren meer en meer verdrongen door de Home Theater PC.

Tuner

De tuner is een gecombineerde radio en versterker die meestal onderdeel uitmaakt van een stereotoren. Aan de tuner zijn luidsprekers aangesloten waarmee de muziek wordt weergegeven.

Walkman

De walkman is een kleine en compacte cassettespeler waarmee compact cassettes kunnen worden afgespeeld. Masaru Ibuka, directeur van Sony, bedacht de Walkman, alhoewel Philips al 16 jaar eerder een vergelijkbaar apparaat had gemaakt dat geen succes werd. Op 21 juni 1979 werd de eerste Sony Walkman gelanceerd. Het werd een doorslaand succes, vooral bij jongeren. In totaal verkocht Sony meer dan 200 miljoen Walkmans in een periode van zo’n kleine 30 jaar. In 2010 stopte Sony met de productie van de Walkman die met compact cassettes werkte. Echter in de afgelopen jaren is de Walkman weer met een kleine revival bezig, door de hernieuwde interesse in de oude muziekdragers al de vinyl LP en muziekcassette. Daarnaast wordt de naam Walkman gebruikt voor MP3-spelers van Sony. In eerste instantie werd de walkman versie met CD-speler aangeduid met de naam Discman. Later ging Sony ook deze apparaten Walkman noemen. Goed om te weten is dat Walkman een productnaam is van Sony die ingeburgerd raakte als algemene naam waarmee ook vergelijkbare apparaten van andere merken werden aangeduid.

Bijpassende Informatie

Het Verhaal Achter de Muziek