Wat doet een muziek producent

Een muziek producent is vaak bepalend in hoe muziek uiteindelijk klinkt. Vaak wordt trouwens het Engelse woord producer gebruikt. Hij of zij is verantwoordelijk voor het gebeuren tijdens een opname sessie in de studio. De rol van de muziek producent kan heel verschillend zijn en is afhankelijk van de afspraken die met een artiest of groep zijn gemaakt. Taken waarover de producent verantwoordelijkheid kan hebben en beslissingen neemt kunnen liggen op het gebied van tijdsindeling in de studio, muzikale richting van de opnames, compositie, arrangementen, marketing tot en met het beslissen welke muzikanten en ingehuurd gaan worden. Het komt regelmatig voor dat de producer zelfs de hele act bedenkt en samenstelt of zichzelf of de eigen groep produceert.

Bekende muziek producenten
In de loop van de muziekgeschiedenis en vooral in de periode vanaf de jaren 50 van de vorige eeuw is de rol van de muziekproducent steeds belangrijker en prominenter geworden tot en met het stadium waarin de deze alles bepalend is zoals in de dancemuziek vaak het geval is. In onderstaand overzicht vind je informatie over een aantal bekende muziek producenten.

Fluitsma & Van Tijn
Jochem Fluitsma (1 juni 1958), Eric van Tijn (2 november 1956)
Fluitsma & Van Tijn is zeer succesvol duo van Nederlandse producenten dat sinds 1985 actief is. Ze hebben vele tientallen hits van Nederlandse artiesten geproduceerd. En niet te vergeten hun eigen succesplaat 15 Miljoen mensen uit 1996. Ze hebben onder andere gewerkt met Dolly Dots, Ruth Jacott, Linda, Roos & Jessica, Guus Meeuwis, Edsilia Rombley en de Engelse rockgroep Status Quo.

Peter Koelewijn (29 december 1940)
Uiteraard is Peter Koelewijn bekend als zanger van de rock and roll hit Kom van dat dak af. Maar naast zijn carrière als zanger heeft hij zich vanaf de jaren 70 van de vorige eeuw als een zeer belangrijke producent van vooral Nederlandstalige muziek. Artiesten waarmee hij werkte zijn onder andere Babe, Willeke Alberti, Rob de Nijs, Saskia en Serge en Ronnie Tober. Naast producent was Peter Koelewijn vaak ook manager.

Rick Rubin (10 maart 1963)
Hij is een van de meest vooraanstaande producers van hip hop en rockmuziek ter wereld en oprichter van de platenlabels Def Jam en American Recordings. Hij produceerde uiteenlopende artiesten en groepen als Run-D.M.C., Johnny Cash, Neil Diamond, Lady Gaga, Adele, ZZ Top, Kanye West, AC/DC, Shakira, Slipknot en Red Hod Chili Peppers.

Het Verhaal Achter de Muziek