Eerste CD Ooit Welke CD kwam als eerste in de winkel?

Wat was eerste CD ooit? En welke CD kwam als eerste in de winkel? In welk jaar verscheen de eerste CD? Antwoorden en informatie zijn te vinden op deze pagina.

Er is enig misverstand over de eerste CD ooit. En zeker over wat de eerste CD is geweest die in de winkel werd verkocht. Hier is meer te lezen over de geschiedenis van de allereerste CD’s die begin jaren 80 van de vorige eeuw werden verkocht. Op 17 augustus 1979  werd in de Philips fabriek in de Duitse plaats Langenhagen de allereerste CD gefabriceerd. Op de CD staat als proef een opname van de  12de symphonie van Beethoven die met 83 minuten tijdsduur te lang was voor een vinyl LP.

Eerste CD Ooit ABBA The Visitors

Wat was de eerste CD ooit?

De eerste CD ooit waarvan het de bedoeling was om uit te brengen, was het album van de Zweedse groep ABBA -The Visitors. Philips maakte dit album op CD samen met platenmaatschappij Sony in 1981. De CD verscheen toen trouwens nog niet in de winkels. Dat gebeurde pas op 17 augustus 1982 in Japan nadat in dit land in 1982 de allereerste cd-spelers op de markt kwamen. Daarmee zou het niet de eerste CD zijn in de winkel. Die eer valt de beurt aan de plaat van zanger Billy Joel – 52nd Street. Na de mislukking met het video systeem Video 2000 waar Philips ten onder was gegaan in de concurrentieslag met andere grote bedrijven over welk videosysteem het zou gaan winnen, besloot het Nederlandse elektronica concern bij de introductie van de CD (compact disc) dit in samenwerking te gaan doen. En in Sony vonden ze een partner die dit ook wilde.

Billy Joel 52nd Street Eerste CD in de Winkel

Welke CD kwam als eerste in de winkel?

In tegenstelling tot wat velen denken was niet ABBA – The Visitor de eerste CD in de winkel maar het album van Billy Joel – 52nd Street. Dit album werd als eerste commerciële CD verkocht in Japan. De eerste CD ooit van een Nederlandse groep was trouwens van Doe Maar – 4US. Zanger Hennie Vrienten vertelde trouwens dat hij bij het uitkomen ervan niet eens wist wat een CD was, laat staan dat hij er vertrouwen in had dat “het schijfje in een lelijk klein plastic doosje” een succes zou worden.

Eerste Nederlandse CD Ooit Doe Maar 4US

Wanneer werd de CD een succes?

De CD en cd-speler werden trouwens niet gelijk een succes. De prijs van de CD’tje was hoog en de cd-speler voor velen onbetaalbaar in de beginjaren. Om het succes te vergroten richtte Philips zich op de markt van de klassieke muziek en wist de wereldberoemde Duitse dirigent Herbert von Karajan enthousiast te krijgen. Via hun platenlabel PolyGram worden de eerste klassieke CD’s uitgebracht en weet Philips de luisteraar voor de CD te winnen. De definitieve doorbraak van de CD volgt als de dan zeer succesvolle Britse band Dire Straits in 1983 hun nieuwe album Money for Nothing op CD uitbrengt. Ter ondersteuning sponsort Philips de wereldtour van van de groep en dat zorgt voor het ontploffen van de markt voor CD’s. In 1986 is het aantal verkochte CD’s gestegen naar drie miljoen om een jaar later te verdubbelen. Nederland is na Japan het land dat als eerste op de CD overgaat en in 1988 worden er na Japan de meeste CD’s ter wereld verkocht.

Bijpassende Informatie

Bronnen:
Internet
Boek Wonderjaren (2017)
TV-programma: Andere Tijden (17 februari 2013)

Het Verhaal Achter de Muziek