Pub Rock – Groepen, Muzikanten en Informatie

Pub Rock is een Engelse stroming in de rockmuziek uit de eerste helft van de jaren 70 van de vorige eeuw. Als reactie op de toen populaire glamrock en prog-rock ontstond er in de kroegen (pubs) van Londen, Essex en, zij het in mindere mate, Schotland een soort van rechttoe rechtaan rock ’n roll. Eggs over Easy - Good 'n' CheapDe oorsprong van de Pub Rock ligt in optredens van de Amerikaanse groep Eggs over Easy in 1970-1971. Zij speelden live in een Londense pub ruige Blues Rock en Amerikaanse Garage Rock, geïnspireerd op de vroege Rolling Stones en Yardbirds en wisten in die periode aandacht te trekken van het publiek en een aantal jonge Britse muzikanten. Pub rock groepen en muzikanten speelden voornamelijk live in de pub (vandaar de naam). De Pub Rock muziek is een soort van Blues Rock zonder opsmuk en glamour. De Pub Rock muzikanten schepten er genoegen in om en onverzorgd, rauw en enigszins bedreigend uit te zien. Ook dat is een reactie op de toen populaire stromingen in de muziek. In onderstaande afspeellijst vind je een aantal video’s met live optredens van pub rock groepen in de jaren 70.

Populariteit van de Pub Rock
Alhoewel Pub Rock geen echt grote hits heeft gekend en  paar jaar, van 1971 tot 1978 op het hoogtepunt was, is de stroming in de Britse muziek wel belangrijk geweest aangezien hieruit de punk is ontstaan. Dr. Feelgood - MallpracticeEcho’s van de Pub Rock zijn trouwens ook vandaag de dag te horen in de Engelse rock. Voor zover echt na te gaan is, zijn er in totaal ook niet meer dan een kleine 200.000 pub rock platen verkocht in de periode. Een van de redenen van de beperkte platenverkoop is dat het lastig is om de rauwe sfeer van de live muziek om te zetten in studio opnames. De meer bekende Engelse pub rock groepen en muzikanten zijn Dr. Feelgood, Ducks Deluxe, Brinsley Schwarz, Bees Make Honey en Chilli Willi and the Red Hot Peppers. Een aantal belangrijke en invloedrijke muzikanten hebben hun oorsprong hebben in de Pub Rock. Pete Thomas, drummer van Chilli Willi and the Red Hot Peppers die later de drummer werd van Elvis Costello and the Attractions. Nick Lowe - Jesus of CoolDe uit de zelfde band afkomstige bassist Paul Riley die een belangrijke producer werd van onder andere Elvis Costello, Squeeze, Paul Carrick en niet te vergeten Nick Lowe, een andere muzikant die begonnen is als pub-rocker. En natuurlijk Wilko Johnson de legendarische gitarist van Dr. Feelgood die met zijn eigenzinnige ‘in your face’ gitaarspel en zijn ‘Duckwalk‘ een zeer belangrijke invloed is geweest op het ontstaan van de punk. En gerekend moet worden tot de grootste en meest invloedrijke Britse gitaristen uit de rockmuziek.

Pub Rock in Australië
Aan de andere kan van de wereld, in Australië, ontstond in dezelfde periode als in Engeland, ook een Pub Rock scene. Deze Australische variant van de Pub Rock heeft langer bestaan als de Engelse en een grote populariteit gekend die in zekere zin tot op de dag voortduurt. Een aantal bekende Australische groepen als AC/DC, INXS, Cold Chisel, Midnight Oil, Men at Work en The Triffids hebben hun wortels in de Pub Rock. De Australische Pub Rock wordt ook vaak aangeduid als Aussie Rock.

Gerelateerde Informatie:
– Beste Pub Rock Albums en Singles
– Rock Muziek Overzicht

Het Verhaal Achter de Muziek