Geschiedenis van de Soul Muziek

Geschiedenis van de soul muziek. Eind jaren vijftig, begin jaren zestig ontwikkelde zich in Amerika een nieuwe muziekstijl, genaamd soulmuziek. Het begrip soul muziek zou voor het eerst opgetekend zijn in 1961.

Geschiedenis van de Soul Muziek

Door veel muzikanten werden Blues en Rhythm & Blues beschouwt als duivelse muziek. En om een soort van onderscheid hiervan te maken en toch seculiere muziek te kunnen maken die niet duivels was, werd gekozen voor de naam Soul, wat, letterlijk vertaalt, ziel betekent.  Soul ontwikkelde zich geleidelijk aan vanuit de Gospel en Blues en Rhythm & Blues die al veel langer gespeeld werd door vooral zwarte muzikanten in de Verenigde Staten. De muziek onderscheidde zich van de oudere genre’s door de pakkende ritmes en bijpassende dansbewegingen.

Eerste Soulliedje: Geschiedenis van de Soulmuziek

Door velen wordt het liedje What’d I Say van Ray Charles gezien als het eerste echte soulliedje. Vooral wijze waarop Ray Charles de backing vocals in dit liedje gebruikte, is kenmerkend voor de richting waarin de soul zich ontwikkelde.

Geschiedenis van de soul muziek - Marvin Gaye What's Going On

Ontwikkeling van de Soul Muziek

Als snel ontstonden er diverse stromingen in de soul muziek. In verschillende steden ontstonden platenmaatschappijen met een eigen stijl en stal van artiesten. Vaak onder zeer strak regime van een of meerdere eigenaren. De bekendste ervan waren Motown uit Detroit onder leiding van Berry Gordy Jr., Atlantic Records, opgericht door Ahmet Ertegün, Memphis Soul met als belangrijkste labels, Stax en Hi Records, New Orleans Soul waarbij producer en muzikant Allan Toussaint, een zeer belangrijke rol speelde, Chicago soul, vaak met sterke blues invloeden en niet te vergeten de Philadelphia Soul. Vanuit deze stromingen ontwikkelden zich eind jaren zestig begin jaren zeventig weer nieuwe stijlen en stromingen, vaak beïnvloed door rockmuziek zoals Funk en Psychedelische Soul en natuurlijk ook de Disco. Eind jaren zeventig, begin jaren lieten het begin zien van Hiphop, rap en de Moderne R&B.

Bijpassende Informatie

Het Verhaal Achter de Muziek