Microfoon soorten voordelen en nadelen

Microfoon soorten voordelen en nadelen

Microfoon soorten voordelen en nadelen informatie en advies. Welke soorten microfoons zijn er. Wat zijn de verschillen tussen de microfoons? Welke voordelen en nadelen hebben de verschillende microfoons in het gebruik?

Microfoon soorten voordelen en nadelen

Met de komst van internet en social media is het assortiment aan microfoons uitgebreid. Een live optreden of een opname in een professionele geluidsstudio vraagt namelijk om een ander soort microfoon dan als je thuis een opname maakt voor bijvoorbeeld een Youtube filmpje.

Aangezien veel zangers, zangeressen, muzikanten en bands tegenwoordig vooral online ontdekt worden is een optimale geluidskwaliteit bij opnames die op internet en sociale media worden afgespeeld van cruciaal belang. In dit soort situaties is een microfoon die minimale last heeft van achtergrondgeluiden en geschikt is voor live gebruik bijna een voorwaarde. Je kunt bijvoorbeeld de microfoon shure sm58 kopen die  ideaal is voor het versterken van zang en spraak. De microfoon is gemaakt van hoogwaardige componenten en raakt hierdoor niet snel beschadigd.

Welke microfoon soorten zijn er?

Je kunt in hoofdlijnen vier soorten moderne microfoons onderscheiden met elk voordelen en nadelen. Daarnaast zijn er nog microfoons die langzamerhand zijn verdwenen.

Dynamische microfoon

Dit type microfoon is vooral bedoeld om te gebruiken tijdens live optredens

Studio microfoon

Dit type microfoons is vooral bedoeld voor professioneel gebruik in de opnamestudio.

USB-microfoon

Zoals de naam al aangeeft is dit een microfoon die je via een USB-poort aansluit op je pc of laptop. Dit maakt dit type microfoon vooral geschikt voor thuisgebruik.

Draadloze microfoon

De naam zegt het al, dit type microfoon werkt met een zender en ontvangen waardoor je tijdens het optreden of het gebruik niet belemmerd wordt door het snoer.

Kristalmicrofoon

Een kristalmicrofoon is een ouder type microfoon waarvan de werking berust op het zogenaamde piëzo-elektrisch effect. Met de opkomst van moderne technieken verdween dit type snel. Echter door het speciale geluidseffect is er tegenwoordig weer een aantal zangers en zangeressen die graag van deze microfoons gebruik maken.


Bijpassende informatie en muziek


Informatie foto
M. Botsford (Unsplash)