Muzieksoorten Overzicht Muziekstijlen

Muzieksoorten Overzicht Muziekstijlen

Muzieksoorten Overzicht Muziekstijlen. Welke muzieksoorten zijn er? Waaraan kun je de muzieksoorten herkennen? Waar ligt de oorsprong van elke muzieksoort? Wie zijn de meest bekende en beste zanger en muzikanten die de betreffende muziek maken?

Welke muzieksoorten zijn er?

Op deze pagina is een overzicht te vinden van een groot aantal verschillende muzieksoorten. Ook is er een interactief kaartje te vinden waarop je kunt zien waar de verschillende muziekstijlen vandaan komen. Links verwijzen naar uitgebreide informatie van de verschillende soorten muziek.


advertentie

Muzieksoorten Overzicht

Het muzieksoorten overzicht is alfabetisch ingedeeld op naam.


Blues

De oorsprong van bijna alle popmuziek is te vinden in de blues muziek die ergens rond 1900  in de delta van de rivier de Mississippi in de Verenigde Staten zijn oorsprong heeft. De echte herkomst van de blues ligt trouwens in de Afrikaanse muziek die de slaven meenamen tijdens hun gedwongen reis naar Amerika. In de blues ligt het hart en ziel en de liefde en het lijden van zwarte Amerikanen besloten.


Chicago Blues

Chicago Blues Muzikanten Circa 1950

De Chicago Blues is genre in de blues muziek waarin de elektrische gitaar een balngrijke rol speelt. Zwarte Amerikanse die vanuit het diepe zuiden van de Verenigde Staten afkomstig waren gingen spelen in bluesclubs in de wijk South Side ontwikkelde deze bluesvorm die ook wel bekend staat als Urban Blues.


Chicken Scratch – Waila Music

Chicken scratch is een soort van dans muziek van het Tohono O’odham volk van inheemse bewoners van de huidige Verenigde Staten. De chicken scratch (ook wel waila music) ontwikkelde zich als reactie op de fiddle muziek die de immigranten uit Europa meenamen naar de Verenigde Staten. De Chicken Scratch is afkomstig uit de Sonoran Woestijn in Arizona, Verenigde Staten.


Country Muziek

Een van de meest kenmerkende soort muziek afkomstig uit de Verenigde Staten is zonder twijfel de country muziek. Onstaan uit de Europese muziek die door immigranten werd meegenomen ontwikkelde de country muziek zich het brede muziekgenre wat het nu is.

Flamenco

De flamenco is een dans en muzieksoort die zijn oorsprong kent in het zuiden van Spanje, met name in Andalusië. Het is een gepassioneerde muziekvorm waarin een sterk ritme en passie centraal staan. Gezongen falmenco muziek kenmerkt zich door een rauwe en indringende manier van zingen. Daarnaast staan de gitaar, de castagnette en het ritme van de dansers centraal.


Funk

De funk muziek kenmerkt zich door een sterke baslijn, vaak bereikt met een pluktechiek, aangevuld met strakke drums en percussie. Eind jaren zestig van de vorige eeuw is de funkmuziek ontstaan in Noord-Amerika. Tegenwoordig worden samples uit de funk vaak gebruikt in hiphop.


Grunge

Midden jaren negentig van de vorige eeuw ontstond in de stad Seatlle in het uiterste noordoosten van de Verenigde Staten de grunge muziek. Het is een rauwe vorm van rockmuziek waarin gierende elektrische gitaren centraal staan. Bekende grungebands zijn Nirvana, Pearl Jam, Soundgarden en Alice in Chains.


Jazz

Jazz is een van de oudere stromingen in de populaire muziek. Zo’n 100 jaar geleden ontstond deze muziekstijl geleidelijk uit de Amerikaanse blues in de stad New Orleans. Opvallend is dat virtuositeit en improvisatie binnen de jazz altijd een belangrijke rol spelen. Alhoewel vocale jazz zeker een belangrijk speelt, is jazzmuziek vaak alleen instrumentaal.


Joik

De Joik is de traditionele liedvorm die de Sami (Lappen) van oorsprong zingen in het noorden van Scandinavië en het uiterste noordwesten van Rusland. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dit oudste, nog levende, traditionele muziekvorm in Europa is. Van oorsprong is Joiken een spirituele manier van zingen waarvan het doel een persoon, dier of landschap te verbeelden en karakteriseren. In de oorspronkelijke vorm ontstijgt de Joik een lied.


Katajjaq

katajjaq is de bijzondere manier waarop Inuit zingen met begeleiding van een eenvouiduge drum. Het is een vorm van keelzingen. Van oorsprong komt katajjaq uit het Inuit leefgebied in Groenland en Canada.


Klassieke muziek

De klassieke muziek, ook wel serieuze muziek genoemd, is een zeer brede muziekstroming. In het Middeleeuwse Europa ligt de oorsprong van deze muziekstroming en werden een soort van regels voor het eerst vastgelegd. Daarna heeft de klassieke muziek zich zeer breed ontwikkeld.


Palingsound – Palingpop

De palingsound of palingpop wordt gebruikt om de popmuziek die uit het Noord-Hollandse Volendam afkomstig is aan te duiden. Het is niet een echt herkenbare soort muziek omdat het vaak genres overstijgt. Bekende Palingsound groepen en artiesten zijn BZN, The Cats, Jan Smit, Nick & Simon en Piet Veerman


Raï

Raï is een gezongen vorm van muziek die afkomstig is uit het Noord-Afrikaanse land Algerije. Zo rond 1920 is deze vorm van muziek onststaan. Een deel van de Raï-zangers mag of mocht in eigen land niet optreden. Daarom wonen veel van hen in het buitenland. Cheb Khaled is een Raï-zanger die zijn muziek heeft vermengd met popmuziek en heeft daarmee in Europa (zelfs in Nederland) hits gescoord.


Reggae

De muziek waarmee het eiland Jamaica worden verbonden is zonder twijfel de reggae. Wereldberoemde artiesten zoals Bob Marley hebben de muziek over de hele wereld bekend gemaakt en de beste reggae albums behoren inmiddels tot de klassiekers in de popmuziek. Ontstaan uit de ska en rocksteady begon de reggae in de jaren zeventig van de vorige eeuw de wereld te veroveren.


Rock

De oorsprong van de rock muziek ligt in de Verenigde Staten waar zich in de jaren 50 van de vorige eeuw uit de country en rhythm & blues twee muziekgenres ontwikkelde die later rock ‘n’ roll en rockabilly noemde.


Soul

Eind jaren vijftig begin jaren zestig is in het zuiden van de Verenigde Staten de soul muziek ontstaan. Het is een soort van mengvorm tussen rythm-and-blues en gospel. Zang staat centraal in de meeste soulliedjes, meestal ondersteund door backingvocals, een strakke bas en drumlijn en een blazerssectie.


Tango

De tango is een dans en muzieksoort die de oorsprong heeft in het gebied rondom de Río de la Plata in Argentinië. Bijna altijd wordt de tango uitgevoerd tweekwarts- of vierkwartsmaat met een tempo van ongeveer 120 à 130 tellen per minuut. De bandoneon is het belangrijkste instrument in de tango muziek.


Bijpassende Muziek en Informatie