Finse Bands Groepen uit Finland Albums Muziek

Muziek uit Finland

Muziek uit Finland – Finse Muziek

Ondanks, of misschien wel dankzij, de geïsoleerde ligging in het uiterste noorden van Europa kent Finland een rijke muziekcultuur. Sommige muziek uit Finland is daardoor bijzonder van karakter en soms zelfs volstrekt uniek te noemen

Muziek uit Finland Nieuws en Informatie

27 juli 2016 | Componist Einojuhanni Rautavaara overleden

Einojuhanni Rautavaara was, na Jean Sibelius, de meest vooraanstaande en invloedrijke Finse klassieke componist. Zijn muziek werd en wordt over de hele wereld gewaardeerd en gespeeld door vooraanstaande orkesten. Einojuhanni Rautavaara overleed door complicaties tijdens een heupoperatie. Hij werd 87 jaar oud.
…Einojuhanni Rautavaara Muziek op CD (nieuw en 2e hands) >

Muziek uit Finland op kaart weergegeven

Op onderstaand kaartje kun je zien wat sommige steden, plaatsen en streken betekenen of hebben betekend in de Finse muziek.

Klassieke Muziek uit Finland

Natuurlijk heeft Finland componisten van klassieke muziek van wereldfaam zoals Jean Sibelius en Einojuhaani Rautavaara voortgebracht. Daarnaast hebben een aantal Finse klassieke dirigenten, solisten en muzikanten ook buiten de landsgrenzen bekendheid gekregen

Finse Volksmuziek

De bijzondere ligging, het extreme klimaat en de bijzondere talen van Finland hebben ervoor gezorgd dat er zich een aantal bijzondere stijlen in de volksmuziek tot ontwikkeling zijn gekomen. Het meest opvallend zijn de Ilmari MattusKarelische liederen en muziek die geïnspireerd zijn op de volksverhalen uit het nationale epos Kalevala. Bijzonder is dat in deze muziek een typisch Karelisch snaarinstrument, de Kantele, vaak een prominente rol speelt. In Lapland wordt de Sami muziek gespeeld en dan met name de traditionele en moderne joik zang. Ook de zogenaamde speleman muziek heeft zijn weg gevonden naar Finland. Een aantal muzikanten hebben grote faam gekregen in het Wereldmuziek circuit. Moderne Finse pop- en rockmuziek heeft trouwens vaak invloeden uit de volksmuziek.

Dansmuziek uit Finland

In de 20e eeuw ontwikkelde zich een aantal bijzondere soorten populaire dansmuziek. Een bijzonder voorbeeld hiervan is de Finse Tango, een muziekstijl die in een aantal films van de bekende regisseur Aki Kaurismäki te horen is. De zogenaamde Iskelmä (letterlijke vertaling van Schlager) kende en kent een grote populariteit. Ook de Humppa, een snelle soort foxtrot, en de Jenkka, een soort van Finse polka, zijn het vermelden waard.

Finse Popmuziek en Rockmuziek

Finland heeft ondanks de slechts  4,5 miljoen inwoners een grote variëteit aan pop- en rockmuziek. In vele stijlen en genres zijn artiesten en groepen actief. Vaak klinkt in de muziek de invloed van de Finse volksmuziek door. Suomirock, letterlijk vertaald Finlandrock (in het Fins gezongen), kent een grote populariteit. Vier rockacts uit Finland zijn tot over de landsgrenzen behoorlijk bekend geworden. Allereerst had de glamrock band Hanoi Rocks succes, vooral in Engeland en Japan. Daarnaast werd de komische rockband Leningrad Cowboys redelijk bekend door hun extravagante shows, bijzondere samenwerkingen en een film van Aki Kaurismäki. In de jaren 90 van de vorige eeuw had de alternatieve Finse rockgroep 22 Pistepirkko een internationale groep volgers. en fans. Verder heeft de Finse rockband The Rasmus ook in Nederland wel enige tijd behoorlijk wat succes gehad. Verder is Heavy Metal een populair genre. De lange winternachten, het intimiderende landschap en de melancholieke volksaard zullen hieraan wel debet zijn. Hip-hop heeft Finland ook bereikt, net als in de dance en elektronische muziek een levendige, zij het vrij kleine scene.

Gerelateerde Informatie

Het Verhaal Achter de Muziek