Court and Spark – Album van Joni Mitchell

De Canadese singer songwriter Joni Mitchell heeft voorafgaand aan Court and Spark al een aantal LP’s van hoge kwaliteit gemaakt die zich bewegen op het grensgebied van de folk en rock. Joni Mitchell - Court and SparkMet het album Court and Spark sloeg ze een weg in waarbij ook invloeden vanuit de jazz een rol gaan spelen in haar muziek. Deze stijl, die ook wel folk jazz wordt genoemd, ontwikkelt Joni Mitchell nog verder door en die uitmondt in het album Mingus, vernoemd naar de jazzpianist Charles Minus, in 1979. Met uitzondering van het slotnummer Twisted, schrijft Joni Mitchel alle teksten en componeert de muziek voor Court and Spark. De productie is in handen van Joni Mitchell zelf. Wel werkt ze nauw samen met geluidstechnicus Henry Lewy die ook bij de productie en het inhuren van geschikte muzikanten een belangrijke rol speelt.

Folk en Jazz invloeden op Court and Spark
De ontwikkeling in de richting van de jazz, zonder het folk-rock verleden los te laten is goed te zien aan een aantal van de muzikanten die meespelen op Court and Spark. Naast muzikanten uit de folk-rock hoek als David Crosby, Graham Nash en Robbie Robertson, maakt Joni Mitchell gebruik van de diensten van fusion-jazz grootheden als Larry Carlton (gitaar), Wilton Felder (bas), Joe Sample (toetsen) en Tony Scott (saxofoon). Opvallend is ook de rol van het komische duo Cheech & Chong als achtergrondkoortje in het nummer Twisted.

Het succes van het album Court and Spark
Muziek critici beoordelen het album Court and Spark over het algemeen zeer positief. En het wordt gezien als een van de hoogtepunten uit de lange carrière van Joni Mitchell. Het nummer Help Me wordt als single uitgebracht en is de grootste hit die Joni Mitchell ooit in Amerika had. Ook het album zelf wordt een verkoopsucces. Sterker nog met drie weken op plek twee in de Amerikaanse Bilboard Album lijst groeit het uit tot het best verkochte album van Joni Mitchell ooit.

http://www.youtube.com/watch?v=E2nxCSTAq9c

LIEDJES OP COURT AND SPARK
A1. Court and Spark (2:46)
Joni Mitchell
A2. Help Me (3:22)
Joni Mitchell
A3. Free Man in Paris (3:02)
Joni Mitchell
A4. People’s Parties (2:15)
Joni Mitchell
A5. Same Situation (2:57)
Joni Mitchell
B1. Car on a Hill (3:02)
Joni Mitchell
B2. Down to You (5:38)
Joni Mitchell
B3. Just Like This Train (4:24)
Joni Mitchell
B4. Raised on Robbery (3:06)
Joni Mitchell
B5. Trouble Child (4:00)
Joni Mitchell
B6. Twisted (2:21)
Annie Ross, Wardell Gray

ALBUM INFORMATIE COURT AND SPARK
Uitgebracht: 1 januari 1974
Opgenomen: 1973
Producer: Joni Mitchell
Label: Asylum Records

Gerelateerde Informatie:
– Beste Albums uit 1974

Het Verhaal Achter de Muziek