Eerste Plaat van ABBA – People Need Love

Het eerste plaatje dat ABBA uitbracht was de single People Need Love. Goed beschouwd werd de plaat niet uitgebracht onder naam ABBA maar als Björn & Benny, Agnetha & Anni-Frid. ABBA-People-Need-220Sterker nog er was al eerder een nummer uitgebracht waarop de vier latere leden van ABBA speelden. Dit was het in het Zweeds gezonden nummer Hej, gamle man (= Hallo, oude man). Het werd echter uitgebracht onder de naam Björn & Benny. Hej, gamle man werd in Zweden een hit. Hierna werden nog een paar nummers opgenomen waarop het viertal zong.

http://www.youtube.com/watch?v=ZPPdf8TKFXQ

People Need Love
De manager van Polar Records, Stig Anderson, had internationale aspiraties. En stimuleerde om die reden het duo Björn Ulvaeus en Benny Andersson om hun vrouwen een prominentere rol te geven. Stig Anderson was ook de persoon die besloot People Need Love als single uit te brengen onder de naam Björn & Benny, Agnetha & Anni-Frid. Agnetha Fältskog was de vrouw van Björn Ulvaeus en Anni-Frid Lyngstad de vriendin van Benny Andersson. Er waren op het moment dat de plaat gemaakt werd trouwens nog geen plannen om ABBA te vormen. Alhoewel Stig Anderson vermoedelijk al wel de potentie zag.

http://www.youtube.com/watch?v=WCdHfcAnAAw

Het succes van People Need Love
People Need Love werd vrij groot succes in het thuisland Zweden en in andere Scandinavische landen. Zelfs in Amerika werd kwam het terecht in de hitlijsten. Zij het niet boven plek 100. Volgens de latere manager van ABBA, Stig Anderson, zou het meer succes hebben gehad als de distributie beter was geregeld. In Nederland werd I Need Love, dat al wel de bekende ABBA ingrediënten bevatte, op 15 september 1973 uitgebracht. Het reikte echter niet verder dan de Tipparade en werd geen hit.

ABBA-Ring-220Het Album Ring Ring
Het succes van de plaat zorgde er wel voor dat besloten werd dat het viertal een album zou gaan opnemen.De opnames startten op 26 september 1972 en zouden leiden tot de LP Ring Ring die 26 maart 1973 werd uitgebracht. Alhoewel eerder opgenomen werd stond People Need Love ook op dit album.

People Need Love – Informatie Single
A-Kant:
Björn & Benny, Agnetha & Anni-Frid – People Need Love (2:44)
Benny Andersson, Björn Ulvaeus
B-Kant:
Björn & Benny – Merry-Go-Round (En Karusell) (3:24)
Benny Andersson, Björn Ulvaeus, Stig Anderson

Uitgebracht: 1 juni 1972
Opgenomen: 29 maart 1972
Label: Polar Music
Nummer: POS 1156
Studio: Metronome Studios, Stockholm
Producer: Benny Andersson, Björn Ulvaeus

Gerelateerde Informatie:
– Happy New Year – Liedje van ABBA

Het Verhaal Achter de Muziek