Jean Ritchie – Folkzangeres – Muziek en Informatie

Op 1 juni 2015 overleed de Amerikaanse folkzangeres Jean Ritchie, 92 jaar oud. De folkzangeres werd geboren op 8 december 1922 in Viper, Kentucky, Verenigde Staten. Jean RitchieZe kwam ter wereld in een muzikale familie waar veel folkmuziek werd gezongen en groeide op in de Cumberland Mountains in het zuidoosten van de Verenigde Staten.

Jean Ritchie, Amerikaanse folkzangeres uit Kentucky
Ze was de jongste van 14 kinderen in het gezin. In 1950 trouwde Jean Ritchie met de uit Greenwich Village, New York afkomstige fotograaf en filmmaker George Pickow. Mede hierdoor ging Jean Ritchie deel uitmaken van de folkrivival gedurende de jaren 50 van de vorige eeuw in Greenwich Village. Naast het zingen van folkliedjes was ze ook een zelf liedjesmaakster. En een aantal van haar liedjes is opgenomen door bekende Amerikaanse artiesten. Wellicht het bekendste voorbeeld is het nummer My Dear Companion dat op het album Trio van Dolly Parton, Linda Ronstadt en Emmylou Harris uit 1987 staat.

Jean Richtie Bespeler van de Dulcimer
Jean Richtie was ook een van de bekendste bespelers van de zogenaamde dulcimer. Jean RitchieEen snaarinstrument dat afkomstig is uit de Appalachen. Vaak begeleidde zichzelf op de duclimer tijdens haar optredens. Jean Ritchie als bijnaam The Mother of Folk (= De moeder van de de folk) had kreeg in 2009 een beroerte waarvan ze redelijk hersteld en ze overleed uiteindelijk aan de gevolgen van kanker op 1 juni 2015 op 92 jarige leeftijd in haar huis in Berea, Kentucky, Verenigde Staten.

JEAN RITCHIE – BIOGRAFISCHE INFORMATIE
Naam: Jean Ritchie
Geboortedatum: 8 december 1922
Geboorteplaats: Viper, Kentucky, Verenigde Staten
Overleden op: 1 juni 2015
Sterfplaats: Berea, Kentucky, Verenigde Staten
Leeftijd: 92 jaar
Doodsoorzaak: kanker
Nationaliteit: Verenigde Staten
Actief: 1948-2009
Echtgenoot: George Pickow (1922-2010) getrouwd in 1950
Discipline: zangeres, liedjesmaker, dulcimer-bespeler
Instrument: dulcimer, gitaar, mondharp
Genre: folk

Het Verhaal Achter de Muziek