Muziek in het Jaar 1979

Wat zijn de grote hits en opvallendste platen uit 1979?
In het laatste jaar van de jaren 70 van de vorige eeuw geeft Kate Bush een serie live-concerten. Hierna duurt het tot 2014 tot ze opnieuw live optreedt. Disco is nog steeds zeer populair met enorme hits voor Gloria Gaynor met I Will Survive, Donna Summer met Hot Stuff en de Euro-Disco hit Born to Be Alive van de Fransman Patrick Hernandez. Het bijzondere nummer Pop Muzik van M wordt een wereldhit. Don’t Stop ‘Til You Get Enough, van de LP, Off the Wal, waarover Michael Jackson voor het eerst volledige zeggenschap heeft, bereikt de eerste plaats van de hitlijsten. The Police heeft succes met Message in a Bottle en Walking on the Moon. Het einde van het jaar 1979 brengt Pink Floyd, de single Another Brick in the Wall uit dat in 1989 uitgroeit tot de “soundtrack” bij de val van de Berlijnse Muur. De single Highway to Hell zet de Australische Hard Rock groep AC/DC definitief op de kaart en groeit in de decennia erna uit tot een echter klassieker. Kiss maakt met I Was Made for Lovin’ You een soort mengvorm van Hard Rock en Disco en bereikt de eerste plaats van de hitlijst. Ska muziek breekt door met succesvolle singles van Madness, One Step Beyond en My Girl en The Selector met On My Radio. Natuurlijk is ABBA niet uit de hitlijsten te krijgen. Chiquitita, Does Your Mother Know, Gimmi! Gimmi! Gimmi!, I Have a Dream en Voulez-Vous worden grote hits. Rappers Delight van de Sugarhill Gang is de eerste Hip hop hit ooit.

Opvallende gebeurtenissen in het muziek jaar 1979
B.B. King
toert een maand door de voormalige Sovjet-Unie en is de eerste bluesmuzikant die dit aandurft. Elton John volgt een paar maanden later en geeft acht concerten in de Sovjet-Unie. Wangedrag, mede veroorzaakt door overmatig drank- en drugsgebruikt, is de reden dat Ozzy Osbourne uit de Hard Rock groep Black Sabbath wordt gegooid.

Opvallendste en beste albums uit 1979
Pink Floyd brengt het legendarische album The Wall uit. Met Look Sharp! brengt Joe Jackson een briljant debuutalbum uit. Supertramp is zeer succesvol met de LP Breakfast in America. Van het album Voulez-Vous van ABBA worden zeven singles uitgebracht … lees verder >

Het Verhaal Achter de Muziek