Muziek in het Jaar 1981

De opvallendste platen en grootste hits uit 1981
Misschien wel de meest opvallende nummer 1 in de hitlijsten van 1981 is Lola van The Kinks. Het nummer was al een hit in 1970. Maar in 1981 bereikte de live-versie opnieuw de eerste plaats in de Nederlandse hitlijsten. Stars-on-45-220Het bedenksel Stars on 45 van de Nederlandse producer Jaap Eggermont is met de gelijknamige single een wereldwijd verkoopsucces. Champaign heeft een enorme hit met How ‘bout Us. Het New Wave bandje Soft Cel met Marc Almond en David Ball, boekt groot succes met Tainted Love een oud Northern Soul liedje van Gloria Jones in 1964. In the Air Tonight, een nummer van de eerste solo LP, Face Value, van de drummer van Genesis, Phil Collins, verkoopt in grote aantallen. Carnes-Berry-220Wereldwijd scoort Kim Carnes met Bette Davis Eyes misschien wel de grootste hit. In Nederland scoort dit nummer trouwens wat minder goed. Het zelfde geldt voor het nummer Woman van de op 8 december 1980 doodgeschoten ex-Beatle, John Lennon. Why Tell Me Why is een grote hit van de Nederlandse zangeres Anita Meyer.

– Bijzondere en beste albums uit 1981

Gebeurtenissen en Evenementen in 1981
Ozzy Ozbourne zorgt in januari voor veel opschudding en verontwaardiging als hij tijdens een bijeenkomst van het CBS platenlabel de kop van een duif bijt. Soulzangeres Diana Ross verlaat na twintig jaar Motown en tekent in mei een zeer lucratief platencontract dat haar aan RCA verbindt. het legendarische duo Simon & Garfunkel geven op 19 september 1981 een gratis reünie-concert in het Central Park, New York. Er komen meer dan 500.000 toeschouwers opdagen. Er is nog nooit een concert geweest met zo veel bezoekers. Van het concert worden opnames gemaakt die in 1982 onder de titel The Concert in Central Park uitkomen. Synthpop, een Britse mengvorm van New Wave en Pop waarin de synthesizer het dominante muziekinstrument is, bereikt het hoogtepunt van populariteit. Succesvolle groepen in het genre zijn Orchestral Manoeuvres in the Dark, Utravox, The Human League en Depeche Mode. Bekende groepen die er mee ophouden in 1981 zijn: The Buzzcocks, Luv’, Paul McCartney & Wings, Sam & Dave, Steelye Dan en Toots & the Maytals. Een aantal ervan komen jaren later opnieuw bij elkaar om op te treden.

Bekende artiesten geboren in 1981
Op 31 januari 1981 wordt R&B zanger Justin Timberlake geboren. Popzanger Josh Groban ziet op 27 februari het levenslicht. Beyonce Knowles wordt op 4 september geboren. Een paar dagen, op 7 september, gevolgd door de Nederlandse zangeres Do (Dominique Rijpma van Hulst). De voormalige tienerster en popzangeres Britney Spears laat haar stem voor het eerst horen op 2 december 1981.

Bekende artiesten overleden in 1981
Blues gitarist Mike Bloomfield neemt op 15 februari 1981, per ongeluk, een overdosis drugs en overlijdt op 37-jarige leeftijd. Een van de allerberoemdste artiesten uit de jaren 70, reggae zanger Bob Marley, sterft op 11 mei, slechts 36 jaar oud, aan de gevolgen van kanker. Aan hei eind van het jaar, op 27 december, sterft Hoagy Carmichael, componist van de muziek voor bekende liedjes als Georgia on My Mind, The Nearness of You en Stardust. Hij was ook acteur, entertainer en zanger.

Het Verhaal Achter de Muziek