Ostinato – Betekenis en Uitleg

Wat is Ostinato?

Ostinato is een begrip dat vooral gebruikt word in de klassieke muziek, alhoewel het ook in andere muziekgenre’s gebruikt kan worden. De oorsprong ligt trouwens in de volksmuziek waar het herhalen van een thema vaak de kracht van de muziek is. Vooral omdat het stuk hieraan herkend en onthouden wordt. In de klassieke muziek heeft ostinato zijn intreden gedaan in de tijd van de Barok, in de loop van de 17e eeuw.

Wat is de betekenis van Ostinato?

Een componist kan een muziekstuk zo gecomponeerd hebben dat een kort Ostinatomuzikaal motief regelmatig terugkomt en wordt herhaald. Dit is wat wordt aangeduid met het begrip ostinato. Als dit muzikale thema wordt gespeeld door de bas of een baslijn is dan wordt het basso ostinato genoemd. In de pop, rock en jazz wordt dit ook veel toegepast. Een zeer bekende vorm ervan is de gitaarriff.

Waar komt het begrip vandaan?

Het woord heeft zijn oorsprong in het Italiaans. Het betekent koppig wat wij trouwens in het Nederlands ook kunnen aanduiden met obstinaat.

Voorbeelden van het begrip in de muziek

Een bekend voorbeeld vind je in het muziekstuk Canto Ostinato van de Nederlandse componist Simeon ten Holt (1923-2012) dat hij componeerde tussen 1973 en 1978 en behoort tot de bekendste composities van een Nederlandse componist uit de vorige eeuw.

 

Het Verhaal Achter de Muziek