Psychedelische Soul

Een opvallende stroming in de soul muziek is de Psychedelische Soul (Psychedelic Soul). Het genre is ontstaan aan het eind van de jaren zestig en was op het hoogtepunt in de eerste helft van de jaren zeventig van de vorige eeuw.

Wat is Psychedelische Soul?
Aan het eind van de zestiger jaren werd het gebruik geestverruimende middelen en drugs (psychedelica) steeds algemener en zo ook in de soulmuziek. Bekende act als Sly & the Family Stone en Jimi Hendrix gingen een muziek maken die een fusion werd tussen rock, blues en soul muziek. En ook meer traditionele soulmuzikanten gingen over tot het gebruik van instrumenten uit de rockmuziek zoals de elektrische gitaar en maakten langere, meer uitgesponnen albumtracks. Er ontstond een rauwere, meer elektrisch versterkte soulmuziek die psychedelische soul werd genoemd. Deze muziekstijl heeft ook veel raakvlakken met funk muziek die in dezelfde periode ontstond en vaak ook door dezelfde groepen en muzikanten gemaakt werd.

Filmmuziek en Thema Albums
Pyschedelische soul liet zich ook uitstekend gebruiken als filmmuziek. Vooral de muziek die gebruikt werd voor de zogenaamde Blaxploitation films was vaak psychedelisch van karakter. Ook op de eerste thema-albums in de soulmuziek zoals bijvoorbeeld het album What’s Going On van Marvin Gaye zijn invloeden van de Psychedelische Soul waar te nemen.

Wie maakte er Psychedelische Soul?
Heel wat artiesten en groepen maakten eind zestiger, begin zeventiger jaren Psychedelische Soul. Sommige nummers is deze stijl werden behoorlijk grote hits. Voorbeelden hiervan zijn Freddie’s Dead van Curtis Mayfield, Psychedelic Shack van The Temptations, en het anti-oorlogslied War van Edwin Starr. Albums in deze muziekstijl werden er natuurlijk ook gemaakt. Duidelijke voorbeelden hiervan zijn Maggot Brain van Funkadelic, Head to the Sky van Earth, Wind & Fire, Super Fly van Curtis Mayfield, Peace van Rotary Connection (met Minnie Riperton) en Hot Buttered Soul van Isaac Hayes.

Het Verhaal Achter de Muziek