Udo Lindenberg Duitse Rockzanger

Udo Lindenberg Duitse Rockzanger

Udo Lindenberg is waarschijnlijk de populairste rockzanger van Duitsland. Zijn carriere begon al in 1961 toen hij, slechts 15 jaar oud, als drummer Udo Lindenberg Duitse Rockzangeroptrad met bandjes in de kroegen van Düsseldorf. In 1968 toen hij naar Hamburg verhuisde werd hij drummer van de eerste Duitse folk-rock groep City Preachers. In 1969 richtte Udo Lindenberg samen met Peter Herbolzheimer zijn eerste eigen band op onder de naam Free Orbit. Ze speelden jazz-rock en brachten in 1970 een album uit onder de gelijknamige titel. In hetzelfde jaar bracht Udo Lindenberg ook zijn eerste solo-album, Lindenberg, uit. Succes kwam er voor het eerst met het vijfde solo-album Ball Pompös in 1974.

(advertentie)

Zijn grootste hit had Udo Lindenberg met de single Sonderzug nach Pankow in 1983. Het lied is gebaseerd op het nummer Chattanooga Choo Choo uit 1941. Udo Lindenberg is tot op de dag van vandaag een van de bekendste en populairste Duitse zangers.

Rockster Udo Lindenberg en zijn optredens in de DDR

In 1979 had Lindenberg toestemming gevraagd om te mogen optreden in de DDR. Dit werd toen geweigerd. En in Sonderzug nach Pankow hekelt hij, op satirische wijze, de beslissing van de DDR-autoriteiten. Als reactie hierop lied DDR-president Erich Honecker weten dat Lindenberg alsnog toestemming kreeg om in de DDR te komen spelen. Op 25 oktober 1983 speelde hij tijdens het festival Rock für den Frieden in het Palast der Republik in Oost-Berlijn. Op verzoek van de autoriteit zong hij trouwens Sonderzug nach Pankow niet. Ondanks het feit dat de populariteit van Udo Lindenberg in DDR enorm groot was zou het tot dit ene optreden blijven.

Duitse rockster, schrijver en kunstschilder

Na de val van de Muur in 1989 treedt Udo Lindenberg wel met regelmaat in voormalig Oost-Duitsland op. Udo Lindenberg heeft inmiddels enige tientallen albums uitgebracht en treedt met regelmaat live op. Naast een leven als grootste Duitse rockster, is Udo Lindenberg ook actief als schrijver en kunstschilder. In de afgelopen jaren werkte hij ook een aantal keren samen met de Nederlandse zangeres Ellen ten Damme.

Udo Lindenberg (2014)Biografische Informatie

  • Geboortedatum: 17 mei 1946
  • Geboorteplaats: Gronau, Nordrhein-Westfalen, Duitsland
  • Actief: 1961-heden
  • Discipline: zanger, liedjesmaker, schrijver, schilder
  • Genre: pop, rock

Bijpassende Muziek en Informatie

Het Verhaal Achter de Muziek