Vroeger of Later – Debuut Album van Robert Long

Het solo album Vroeger of later van Robert Long is behoort tot de meest iconische Nederlandstalige LP’s van de jaren 70 van de vorige eeuw. Robert Long - Vroeger of laterAlhoewel Robert Long al enige bekendheid genoot toen hij deel uitmaakte van de Engelstalige popgroep Unit Gloria, brak hij definitief door met de plaat Vroeger of later.

Vroeger of later – Een maatschappijkritisch album
De maatschappijkritische liedjes zijn een soort soundtrack van de het progressieve deel van de Nederlandse maatschappij. Robert Long schopt tegen heilige huisjes als de kerk, conservatisme in de politiek en gestreden voor de acceptatie van homoseksualiteit. Dat is ook de reden dat confessionele omroepen EO, KRO en NCRV het album boycotten. Trouwens ook meer conservatieve omroepen als de AVRO en TROS draaiden ook geen nummers van de LP. In de loop van de jaren veranderde deze houding wel. Zeker toen de muziek een enorme populariteit kreeg.

Het verkoopsucces van Vroeger of later
Ondanks de boycot en geen enkel nummer op single zijn uitgebracht, zijn veel liedjes tot het collectieve geheugen doorgedrongen. De plaat werd een enorm verkoopsucces. Er werden ruim 500.000 exemplaren van verkocht. Vroeger of later was niet uit de albumlijst te krijgen. Zo’n twee jaar was het genoteerd, waarvan vijf weken op de eerste positie. In de jaarlijst van 1974 nam het de derde positie in en in 1975 zelfs de eerste positie. Alhoewel de volgende albums van Robert Long over het algemeen redelijk tot goed verkochten, was zijn debuut album het grootste verkoopsucces. Robert Long overleed, veel te jong, op 13 december 2006. In 2014 is de aandacht voor de liedjes van Robert Long weer toegenomen. Vooral doordat Paul de Leeuw, met een groot aantal bekende gastartiesten, een album maakte met liedjes van Robert Long onder de titel De Leeuw zingt Long.

https://www.youtube.com/watch?v=rSVIbekqHvU&list=PLDSjAKM-kw0gJVV-S1hvueZL1wR7AlApj

LIEDJES VAN VROEGER OF LATER
A1. Liefste, m’n liefste (2:40)
A2. Mien (3:08)
A3. Afscheid (5:30)
A4. Allemaal angst (3:00)
A5. Toe maar jongens (2:50)
B1. Kalverliefde (3:45)
B2. Het leven was leiden (2:40)
B3. Zeven over twaalf (3:00)
B4. Jezus redt (3:15)
B5. Vieze Lieze (2:35)

ALBUM INFORMATIE – VROEGER OF LATER
Tekst en muziek: Robert Long
Arrangementen: Eric van der Wurff
Productie: John Möring
Studio: EMI Studios, Heemstede
Uitgebracht: Mei 1974
Label: Imperial (5C 054-24996)
Drager: Vinyl LP

Gerelateerde Informatie:
– Nederlandse Debuut Albums

Het Verhaal Achter de Muziek