Melba Liston – Vrouwelijke Trombonist

De trombone is zeker niet het eerste instrument dat met vrouwen wordt geassocieerd. Desondanks behoort Melba Liston tot de beste trombonisten uit de geschiedenis van de jazz.

Melba Liston; stoere vrouw een lange carrière op de trombone
Al op zeven jarige leeftijd begon Melba Liston te spelen op de trombone. En ondanks alle weerstand en verhalen dat het onmogelijk was voor een klein meisje om de trombone te bespelen, hield ze vol. Sterker nog ze bleek over veel talent en doorzettingsvermogen te beschikken en werd uiteindelijk een zeer goed, misschien wel een van de beste, trombonisten van de jazz.

Melba Liston speelde samen met veel jazzgrootheden
In haar zeer lange carriere als tromboniste die abrupt eindigde in 1984 toen ze een beroete kreeg, Melba Listonspeelde ze samen met legendarische jazzmuzikanten als Dizzy Gillespie. Duke Ellington, Art Blakey, John Coltrane en  Dexter Gorden. Ze ging op tournee met het orkest van Count Basie met jazzzangeres Billie Holiday. In de loop van de jaren zestig maakte ze ook soulmuziek en werkte onder andere samen met Ray Charles. Ze speelde ook met de big Band van Quincy Jones. Daarnaast was verantwoordelijk als arrangeur  en voor het album And Then Again van drummer Elvin Jones waarvoor ze ook tekende voor drie van de zeven nummers. Ook maakte in de ze tijd muziek met Wilton Felder en Joe Sample van The Crusaders.

https://www.youtube.com/watch?v=5VjJcdtyOTM

Haar werk als arrangeur na de beroerte
Nadat Melba Liston in 1984 een beroerte kreeg was ze niet meer in staat om trombone te spelen. Ze ging zich toen helemaal richten op haar werk als arrangeur. Dit deed ze vooral in samenwerking met jazzpianist Randy Weston. Helaas werd ze in de jaren 90 van de vorige eeuw nog een aantal keren getroffen door een beroerte. In 1999 overleed ze in Los Angeles een paar dagen nadat zij en Rande Weston een speciaal eerbetoon hadden gekregen bij de Harvard Universiteit. Melba Liston hoort in een te kleine groep van zeer bijzondere vrouwelijke muzikanten als gitariste Sister Rosetta Tharpe en bassiste Carol Kaye die als in de jaren veertig en vijftig furore maakten in een bijna uitsluitend mannelijke wereld.

https://www.youtube.com/watch?v=BhzeVORluaI&list=PLDSjAKM-kw0ghKOhOQHesoUd7xgJoOmk5

Melba Liston and Her 'BonesEnige album van Melba Liston als bandleider
Melba Liston speelde vooral mee als begeleider van anderen of als lid van een jazzcombo of big band. In haar gehele carriere heeft ze een album op haar eigen naam uitgebracht. Dit is het album Melba Liston and her ‘Bones uit 1959. Ze wordt op de uitstekende LP begeleid door Jimmy Cleveland, Al Grey, Slide Hampton, Bennie Green, Benny Powell en Frank Rehak.

MELBA LISTON – BIOGRAFISCHE INFORMATIE
Volledige naam: Melba Doretta Liston
Geboren op: 13 januari 1926
Geboorteplaats: Kansas City, Missouri, Verenigde Staten
Overleden: 23 april 1999
Sterfplaats: Los Angeles, California, Verenigde Staten
Leeftijd: 73 jaar
Instrument: Trombone
Discipline: Muzikant, Arrangeur
Genre: Jazz, Soul

Gerelateerde Informatie:
– Vrouwelijke Bassisten
– Vrouwelijke Gitaristen
– Vrouwen in de Muziek

Het Verhaal Achter de Muziek