Robert Hilburn Paul Simon Biografie

Robert Hilburn Paul Simon Biografie recensie waardering en informatie. In september 2018 is de Paul Simon biografie van Robert Hilburn verschenen bij Uitgeverij verschenen in Nederlandse vertaling.

Robert Hilburn Paul Simon Biografie Recensie

Robert Hilburn Paul Simon Biografie Recensie

De biografie Paul Simon geschreven door de bekende biograaf Robert Hillburn is gebaseerd op 3 jaar interviews met Paul en de mensen die in zijn leven waren en zijn en een rol hebben gespeeld in zijn grootse carrière als singer-songwriter. Er zijn eerder biografieën over Paul Simon geschreven, maar dit is de eerste waar hij zelf uitgebreid aan mee heeft gewerkt. Zowel Paul Simon als Robert Hillburn zijn uitstekende vertellers, wat het boek boeiend en prettig leesbaar maakt: het is allesbehalve een droge opsomming van feitjes. Doordat Simon zelf heeft meegewerkt aan deze biografie, lijkt het bijna autobiografisch. Het boek staat vol met zeer persoonlijke anekdotes en verhalen. Er staan veel mooie, persoonlijke details in de biografie.

Persoonlijke biografie van Paul Simon

Robert Hilburn vertelt het professionele en persoonlijke verhaal van Paul Simon, aan de hand van verschillende bekende nummers die Paul gedurende zijn leven schreef. Paul’s geringe lengte is bijvoorbeeld iets wat hem zijn hele leven blijft achtervolgen en daarover vertelt hij ook. De eerste drie delen van het boek, The Boxer, The Sound of Silence en Bridge over troubled water, gaan over zijn jeugd en de weg die hij samen met Art Garfunkel aflegde om succesvol te worden en bekendheid te verwerven. Paul’s relatie met zijn eerste liefde Kathy Chitty, die de inspiratie was voor zijn song “Homeward Bound”, en zijn kritische vader en liefhebbende trotse moeder. Zijn eerste huwelijk gaat Paul aan met de vrouw van zijn manager, Peggy Harper, hij hoopt bij haar troost te vinden, maar realiseert zich later dat hij “niet klaar was voor een huwelijk”.

Paul Simon solo

Vanaf 1970 gaat Paul zonder Art Garfunkel verder en richt hij zich op een solo-carrière. Hij was altijd al degene die alle liedjes schreef, dus het is voor hem een logische stap, hij wil blijven groeien. Hij wordt geroemd om zijn ijzersterke en bijzondere teksten. Hij schrijft in deze periode o.a. Mother and Child Reunion, Julio en Duncan.  Simon heeft inmiddels een compleet eigen stijl ontwikkeld, een bijzondere en vooral unieke combinatie van wereldmuziek, pop en jazz. De recensenten ontvangen zijn solowerk positief, al blijven de Simon & Garfunkel fans altijd hopen op een hereniging. Die komt er ook een aantal keren, maar nooit meer zoals vroeger en uiteindelijk, 53 jaar na hun eerste liedjes samen, komt het tot een definitieve breuk tussen Simon en Garfunkel, zowel persoonlijk als professioneel.

Na de breuk met Peggy (het hoofstuk Still Crazy after alle these years) krijgt Simon een relatie met de actrice Carrie Fisher, ook met haar trouwt hij. Ze kunnen niet met en niet zonder elkaar en uiteindelijk loopt ook dit huwelijk spaak. Paul raakt geboeid door Zuid Afrika en neemt het album Graceland op in 1986. Dit album wordt een succes. Inmiddels heeft hij een nieuwe relatie: met singer-songwriter Edie Brickell is het liefde op het eerste gezicht. Bij haar vindt Paul rust en het gezinsleven waar hij zo naar verlangde.

Boeiende biografie van een zich altijd vernieuwende artiest

Altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen besluit Paul zijn droom om een musical te schrijven te vervolgen. Hij schrijft The Capeman, een muzikaal verhaal over een moordpartij door een straatbende. Het wordt op alle vlakken een grote flop. Paul blijft ook na 60 jaar in het vak te hebben gezeten nieuwe liedjes schrijven. Daarnaast treedt hij nog wereldwijd op met oud repertoire. Zijn plaats in de top van de Amerikaanse singer-songwriters lijst heeft hij op meerdere manieren en op meerdere momenten verdiend.

De biografie van Paul Simon heeft mij geboeid. Ik heb me ook uitgenodigd gevoeld om liedjes te beluisteren die ik helemaal niet kende van hem, vooral uit de periode toen Paul net solo verder ging. Doordat veel teksten van liedjes in het boek zijn opgenomen, valt pas goed op, hoe boeiend en “anders” de teksten van Paul Simon zijn. Het is een prettig leesbare biografie met een mooi en open verhaal over een groot artiest. Robert Hilburn Paul Simon biografie is gewaardeerd met ∗∗∗∗∗ (zeer goed).

Recensie van Monique van der Hoeven

Robert Hilburn – Paul Simon

De biografie

  • Titel: Paul Simon
  • Schrijver: Robert Hilburn (Verenigde Staten)
  • Soort boek: biografie, muziekboek
  • Origineel: Paul Simon
  • Uitgever: Uitgeverij Het Spectrum
  • Verschenen: september 2018
  • Omvang: 480 pagina’s
  • Uitgave: Paperback / Ebook
  • Tags: biografiemuziekboek, Paul Simon
  • Waardering∗∗∗∗∗ (zeer goed) Monique van der Hoeven

Bijpassende Boeken en Informatie